Tweedehandsauto kopen? Hier moet je op letten
Overweeg je om een occasiewagen te kopen, dan is dat best een spannend moment. Misschien pieker je nog over vragen als āwelke auto past bij mij? Wat is een correcte prijs?ā ā¦ Wil je een misverkoop voorkomen? We maken je wegwijs met onze tips.
Van plan om een auto aan te schaffen en hoeft het geen nieuwe te zijn? Nu is hƩt moment om rond te kijken, want de markt van jonge occasies leeft weer op, waardoor de prijzen licht dalen. Lees onze tips en ga voorbereid op koperspad.
Is de prijs marktconform?
Controleer of de prijs die de verkoper vraagt correct is. Je kan daarvoor terecht op verschillende gespecialiseerde autoblogs, magazines of websites zoals www.autogids.be. Als je de wagen van een particulier koopt, vraag dan ook naar de originele aankoopfactuur. Hou bij de beoordeling van de prijs onder meer rekening met:
- mogelijke schade aan het koetswerk
- de staat van het interieur
- de kilometerstand
- eventuele roestvlekken op de deuren en de uitlaat
- slijtage van de banden
Van wie koop je?
Je kan een wagen kopen van een professional of van een particulier. Een professional zal wellicht een hogere prijs vragen, maar is wel verplicht om je minstens een jaar garantie te geven. Ga altijd na of het om een betrouwbare verkoper gaat. Koop je via een particulier, vraag dan om zijn identiteitskaart zodat je kan controleren of hij wel degelijk de eigenaar van de auto is.
Maak een testrit
Maak altijd een testrit van minstens enkele kilometers ver, ongeacht van wie je koopt. Test daarbij de remmen en probeer alle versnellingen uit. Als het kan, laat je dan vergezellen door iemand die iets van autotechniek afweet. Die kan dan ook al eens onder de motorkap kijken.
Zijn alle boorddocumenten aanwezig?
Controleer deze boordpapieren:
- het onderhoudsboekje, dat is niet wettelijk verplicht, maar wel een pluspunt;
- de originele verkoopfactuur (als je koopt van een particulier);
- het inschrijvingsbewijs;
- het roze formulier āaanvraag tot inschrijving van een voertuigā, afgeleverd en afgestempeld door de technische keuring;
- het keuringsbewijs, met een attest van de autokeuring dat maximaal twee maanden oud is;
- de Car-Pass, het officiƫle document over de kilometerhistoriek van de wagen;
- het gelijkvormigheidsattest;
- het tweedehandsrapport, dat de staat beschrijft van de auto bij de laatste keuring.
Je hebt van al deze documenten de originelen nodig, geen kopieƫn.
Controleer het chassisnummer
Ga na of het ingeslagen chassisnummer overeenkomt met de vermelding van het chassisnummer op de boorddocumenten en op plaatjes op andere plaatsen op de wagen.
Bekijk het verkoopcontract grondig voor je tekent
Neem je tijd om het verkoopcontract rustig door te nemen.
- Koop je van een particulier?
Dan betaal je geen btw. Gebruik een modeldocument voor de verkoopovereenkomst. Je vindt daarvan verschillende voorbeelden op het internet. Is de koop beslist, zorg dan voor een ondertekend exemplaar voor jezelf en voor de verkoper. - Koop je van een professional?
Dan krijgt je een factuur mee en betaal je btw op het aankoopbedrag. Vraag of de verkoper de typeverkoopovereenkomst van Federauto, Touring of VAB gebruikt.
Vraag de verkoper alle sleutelsets van de wagen
Is de betaling in orde, dan moet je naast alle nodige documenten, alleen nog de bijgeleverde sleutels in ontvangst nemen. Kan de verkoper niet alle sleutels voorleggen, check dan of hij daar een aanvaardbare verklaring voor heeft.
Sluit een goede verzekering af
Voor je de weg op gaat, moet je ānieuweā tweedehandswagen ingeschreven zijn bij DIV. Je bent ook verplicht een Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten. Bij een ongeval vergoedt de verzekeraar dan de materiĆ«le en/of lichamelijke schade die de tegenpartij geleden heeft. Wil je meer zekerheid? Ook voor een tweedehandsauto kan je een omnium afsluiten. Dat is zeker het overwegen waard als je een jonge occasiewagen koopt. Meer info? Bel of mail ons gerust!